20 Mart 2017 Pazartesi

Çocuklarda W Oturuşun Zararları ve Düzeltilmesi

W OTURUŞ

@Sekerlibalon Çocuklarda çok önemli olan bir sağlık konusuna dikkatinizi çekmek istiyor !

Çocukların yanlış oturuş pozisyonları, önlem alınmazsa ileride bel, sırt ve omurga gibi vücudun önemli bölümlerinde kaymalar meydana getirebiliyor.

Birçok çocuk bunu bilinçli olarak yapmıyor. Kendini o şekilde daha rahat hissediyor ve düşünmeden öyle oturuveriyor.Bazı çocuklar da; bu oturuş ile kalçasındaki ya da bacaklarındaki bir zayıflığı dengelemeye çalışıyor.

Bacaklar geliştikçe çocuklar bu oturuştan vazgeçiyorlar.Bu şekilde oturabilen yetişkinlerin sayısı da sınırlıdır. Ancak yine de bu oturuşun zararlarından mutlaka bahsetmek gerekiyor.

W oturuşun zararları nelerdir?
*W duruş pozisyonu çocukların bacak ve kalça kaslarının gelişimi açısından oldukça zararlı sayılabilir. Çocuk bu oturuş ile bacak kaslarının ve kalça kaslarının daha kısa olmasına neden olur ve koordinasyonu, denge becerisi ve büyük kas hareketleri bundan olumsuz etkilenir.
*Koşma, zıplama, atlama gibi hareketler için çok önemli olan sağ-sol dengesini kurma becerisi bu oturuş yüzünden sekteye uğrayabilir.
*W oturuşu çocuğun kalçasının kaymasına neden olabilir.
*Çocuğun hangi elini ‘baskın el’ olarak seçeceği, yani sağlak mı solak mı olacağı küçüklüğündeki seçimlerinden etkilenir ve bu oturuş bu seçimin gecikmesine neden olur.
*W oturuşu çocuğun üst bedeninde rotasyon becerisini engeller. Bu, iki elini birden kullanmasına engel olur. Yani iki elini birden kullanması gereken durumlarda dengesizlik yaşayabilir.

İleride çocukların kaslarının doğru ve koordineli çalışmasını engelleyen diz üstü oturur gibi gözüken fakat ayakların dış yana bakması olarak tanımlanan ‘W oturuş’ biçimi çocuğun içe basmasına, düztabanlığa, belinde, sırtlarında ve omurgalarında kaymalara hatta kalça çıkıklarına bile neden olabiliyor.Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, “Çocukların bu oturuş şeklinin yürüyene kadar hiçbir sakıncası yoktur. Ancak çocuk yürüdükten sonra bu oturuşa mani olmak gerekir” bilgisini bizimle paylaştı.

Çocukların yürüdükten sonra oturuş şekillerinin aileleri tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Şenay Sıldır, uzun süre ‘W’ şeklinde oturan çocukların ileride yürüyüşleri, duruşları ve kaslarının gelişimi bozulabilir. Örneğin bacak arka kaslarının kısa kalması ve sertleşmesine bağlı olarak çocuklar balerin gibi parmak uçlarında yürüyebilirler, düztabanlık ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocukların yanlış oturuş biçimlerine engel olmak gerekir” dedi.

Bu yanlış oturuş nasıl düzeltilir ? 
Özellikle 3-4 yaş aralığında çocuklar her şeyi inada bağlamaya meraklıdırlar. Siz de eğer çocuğunuza “Öyle oturma!” dye tepkide bulunursanız çocuğunuzun bunu inada bağladığını görebilirsiniz. Çocuğunuz artık öyle rahat ettiği için değil, siz tam tersini talep ettiğiniz için böyle oturmaya başlar. Çocuğunuz eninde sonunda, bacakları geliştiği zaman bu oturmadan vazgeçecektir. Ancak bu oturuşu engellemek için yapılacak şeyler vardır.

Öncelikle çocuğunuzun öyle oturduğunu gördüğünüz zaman “Öyle oturma!” diye sert bir tepkide bulunmaktan vazgeçmelisiniz. Bunun hiçbir yararı olmayacak, aksine bu tepki bu oturuş tarzını daha da benimsemesine neden olacaktır. Bunun yerine çocuğunuzu yönlendirin. Çocuğunuzu küçük bir tabureye oturtabilir, bağdaş kurmasını ya da bacaklarını uzatmasını sağlayabilirsiniz. Bu oturma tarzları çocuğunuzun bacak gelişimlerine engel olmaz, hem de iki elini de kullanabilmesine olanak sağlar.

Yani, çocuklar bu oturuş şeklini devam ettirmek konusunda tepkide bulunmasanız dahi başta karşı çıkabilirler ve oturma şeklini düzeltmeme konusunda inatçı olabilirler. Ona sert bir tepki göstermeyip, sabırla oturuşunu düzeltmek için uğraştığınız zaman kısa süre içerisinde W oturuşundan vazgeçtiğini görebilirsiniz.

Alıntı yaptığımız ilgili linkler:
http://cocukpsikolojimerkezi.com/cocuklarda-w-oturusu-nedir-zararlari-nelerdir/
http://www.milliyet.com.tr/cocugunuz-boyle-oturuyorsa-dikkat--pembenar-detay-cocuk-2004085/


Bu konuyu beğendiyseniz aşağıdan; facebook, twitter, goggle+1 ile paylaşırsanız ya da yorum yazarsanız, başka çocuklu olan kişilere, öğretmenlere iletebilirseniz çok memnun oluruz.

Bu sitede mevcut olan içerik kendi düzenlememiz yazı ve resimlerden yada hem kendi üretimimiz hem de çeşitli kaynaklardan alıntı ve düzenlemedir.Kaynağı belli olan ve bizim kaynağına ulaşabildiğimiz materyal(fotoğraf, video, resim) için ilgili alanda kaynak, logo varsa v.b. not olarak gösterilecek, varsa ilgili link siteye bilgi mahiyetinde ilave edilecektir.Sitemizde yayınlanan tüm içerik, bizim tarafımızdan ve internet üzerinden youtube,facebook ve blog gibi paylaşıma sunulmuş kaynak sitelerden alındığı için, sitemiz yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz.Sitemizde telif haklarının size ait olduğu bir içerik varsa ve bunu kaldırmamızı isterseniz, iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçtiğiniz takdirde içerik yayından kaldırılacaktır.Bazı materyallerin üzerine eklediğimiz email ve site adresimiz sadece yayını temsilendir.
İlginize teşekkür ederiz.

ŞEKERLİ BALON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder